I Vini delle Marche / De wijnen van Le Marche

Deze relatief onbekende, maar de laatste jaren in populariteit stijgende regio is rijk aan natuurschoon, prachtige stranden en bovendien een heerlijke traditionele keuken.

De Marken, gelegen aan de Adriatische Zee, ten zuiden van de Emilia-Romagna, ten noorden van de Abruzzen en ten oosten van Toscane, worden gekenmerkt door een heuvelachtig tot bergachtig landschap.

Hard werken aan kwaliteitsverbetering door een rigoureuze vermindering van het wijngaardareaal waardoor minder wijn wordt gemaakt maar meer aandacht kan worden besteed aan kwaliteit, en het toepassen van nieuwe vinificatiemethoden heeft de ‘marchigiani’ de eerste twee  DOCG’s opgeleverd. De eerste DOCG werd in 2003 aan de Vernaccia di Serrapetrona toegekend en de tweede volgde in 2004 voor de Rosso Conero. De Vernaccia di Serrapetrona DOCG, een delicate rode mousserende wijn, wordt slechts in kleine hoeveelheden in de provincie van Macerata gemaakt. 
 
Ongetwijfeld de bekendste DOC uit de Marche is de witte Verdicchio dei Castelli di Jesi,  een lichtvoetige, droge en fruitige wijn. Al sinds de vijftiende eeuw wordt de Verdicchio in deze regio verbouwd. Tegenwoordig onderscheiden we de Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC, verbouwd op de heuvels ten westen van  het dorpje Jesi en de Verdicchio di Matelica DOC die een stuk zuidelijker en nog meer landinwaarts geproduceerd wordt. Door de kalkrijke klei-bodem lenen beide gebieden zich uitstekend voor de productie van witte wijn. Voor beide wijnen is wettelijk een toevoeging tot 15% van de Trebbiano en/of de Malvasia toegestaan. Karakteristiek voor deze wijnen is de bleekgele kleur met groene reflecties, het delicate bouquet met tonen van appel en perzik en de uitgebalanceerde en droge smaak, met een klein bittertje in de afdronk. De wijn behoort tot de beste witte wijnen van Italië en wordt door sommigen zelfs gezien als Italië’s beste begeleider van visgerechten. Enkele producenten maken een versie “sur lie”, waardoor de wijn ook wel vergeleken wordt met de Muscadet uit de Loire. Naast de productie van de “traditionele” Verdicchio wordt hier en daar geëxperimenteerd met houtlagering voor deze witte wijnen en is de Verdicchio ook zeer geschikt gebleken voor het maken van Spumanti.

Op de heuvels tussen Ascoli Piceno en San Benedetto del Tronto, het zuidelijkste deel van de Marken, wordt de Rosso Piceno Superiore DOC gemaakt. De druiven voor de ‘gewone’ Rosso Piceno DOC mogen in een veel groter gebied geproduceerd worden. De basisdruiven voor deze wijn zijn de Sangiovese en de Montepulciano. De Rosso Piceno Superiore DOC moet ten minste één jaar houtrijping ondergaan en een alcoholpercentage van 12% hebben. De wijn kenmerkt zich evenals de Rosso Cònero DOC door zijn robijnrode kleur met wat violet en steenrode tonen bij oudering. De geur is plezierig, droog en lang; de smaak is vol en intens.
 
Rond Morro d’Alba, in de provincie van Ancona, wordt de Lacrima di Morro d’Albagemaakt, van de gelijknamige druivensoort. De Lacrima, al in de Romeinse oudheid en wellicht nog daarvoor in de regio aangeplant, moet voor tenminste 85% in de wijn verwerkt zijn en mag aangevuld worden met Montepulciano en/of Verdicchio. De wijn is droog, maar er worden, geheel volgens de traditie, ook nog steeds zoete varianten gemaakt. De Falerio dei Colli Ascolani, is een witte wijn van voornamelijk inheemse druivensoorten zoals de Trebbiano toscano en de Passerina en/of Pecorino.
 
In verhouding met andere Italiaanse regio’s wordt er in de Marken nog steeds weinig geëxperimenteerd met internationale druivenvariëteiten. De nadruk ligt op de inheemse variëteiten, waar, getuige de relatief recente DOCG-toekenningen, mooie resultaten mee geboekt worden.

Variëteiten 
Rood 
Aleatico, Alicante, Barbera, Cabernet Franc, Canaiolo Nero, Ciliegiolo, Lacrima, Merlot, Montepulciano, Pinot Nero, Sangiovese, Vernaccia Nera

Wit 
Albana, Biancame, Bombino Bianco, Chardonnay, Grechetto, Maceratine, Malvasia Bianca di Candia, Malvasia Bianca Lunga, Passerina, Pecorino, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Sauvignon, Trebbiano Toscano, Verdicchio Bianco